Tips voor ondernemers
In deze rubriek vind je allerlei interessante, praktische tips & adviezen op fiscaal en bedrijfskundig gebied.
Heb je vragen hierover? Neem dan gerust even contact >> met mij op, zodat ik je mogelijk verder kan adviseren.
Nieuw btw-identificatienummer (btw-id)
Vanaf 1 januari 2020 gebruikt de Belastingdienst een extra btw-nummer – het zogenoemde btw-identificatienummer (btw-id). Als het goed is, heb je daarover een aparte brief van de Belastingdienst ontvangen. Met het nieuwe btw-identificatienummer wordt je privacy beter gewaarborgd: in je oude omzetbelastingnummer is je burgerservicenummer (BSN) verwerkt; bij het nieuwe btw-identificatienummer is dat niet het geval.
Let op: je oude btw-nummer (“omzetbelastingnummer”) blijft gewoon bestaan. In het kort komt het erop neer dat je beide btw-nummers als volgt gebruikt:
Veel meer informatie hierover vind je op www.belastingdienst.nl/btw-id >>. Ik raad je sterk aan om deze website even te raadplegen – zeker ook gezen de overige praktische consequenties die dit nieuwe nummer voor je meebrengt!
De nieuwe kleineondernemersregeling (KOR)
Vanaf 1 januari 2020 gaat de nieuwe KOR in. Als je je hiervoor aanmeldt, doe je geen aangifte omzetbelasting. Als je facturen verstuurt, moet je daarop vanaf 1 januari 2020 uw nieuwe btw-identificatienummer vermelden. Dit geldt ook als je op 31 december 2019 een ontheffing van administratieve verplichtingen had. Dan doe je automatisch mee aan de nieuwe kleineondernemersregeling. Hierover hebt je apart bericht gehad.
Handhaving Wet DBA lijkt blijvend van de baan
De Belastingdienst gaat de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) niet handhaven tot 1 januari 2020. Dat blijkt uit een nieuwe brief die naar de Tweede Kamer is gestuurd. Voor kwaadwillenden worden de regels per 1 juli 2018 juist aangescherpt.
Uit het regeerakkoord dat vorig najaar werd gesloten, bleek dat de Wet DBA zijn langste tijd heeft gehad. Het kabinet wil per 1 januari 2020 een andere oplossing hebben gevonden om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Tot dat moment gaat de Belastingdienst ook geen boetes of naheffingen uitdelen als achteraf duidelijk wordt dat er toch sprake is van een dienstbetrekking. Dat blijkt uit de Kamerbrief die minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Snel van Financiën onlangs naar de Tweede Kamer stuurden.
Meer handhaving bij schijnzelfstandigheid.
Voor opdrachtgevers en zelfstandig opdrachtnemers die te goeder trouw zijn, duurt de huidige patstelling van de Wet DBA dus tot 2020 voort. Kwaadwillenden die misbruik maken van de regels en zo een oneigenlijk financieel voordeel hebben of de markt aantasten, komen er echter niet zo makkelijk af. Per 1 juli 2018 gaat de Belastingdienst de handhaving bij deze groep verder uitbreiden. Nu richt de fiscus zich alleen op de ernstigste gevallen, maar straks komen alle kwaadwillenden in het vizier. Dit moet de signalen van schijnzelfstandigheid in de kiem smoren die met name bij de onderkant van de arbeidsmarkt voorkomen.
Om een boete of naheffing te kunnen opleggen, moet de Belastingdienst wel kunnen bewijzen dat er sprake is van drie zaken:
Nieuwe regels met behulp van ervaringsdeskundigen
Wat de opvolger van de Wet DBA betreft: het kabinet vindt het belangrijk dat de nieuwe regels goed aansluiten bij de praktijk. Daarom worden zzp-organisaties en werkgevers- en werknemersorganisaties betrokken bij de uitwerking ervan. De eerste bijeenkomst heeft al plaatsgevonden. Ook bij het uitwerken van de nieuwe maatregelen zullen deze ervaringsdeskundigen weer aansluiten.
Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto
Heb je een bestelauto van je onderneming? En gebruik je deze uitsluitend zakelijk? Dan kun je een “Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto” indienen.
Voor jou betekent dat het volgende:
Voorwaarden – dien je een “Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto” in? Dan gelden de volgende voorwaarden:
Verklaring indienen – je kunt de “Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto” digitaal indienen. Je vindt de verklaring op het beveiligde gedeelte van de internetsite van de belastingdienst.
Verklaring intrekken – de verklaring is voor onbepaalde tijd geldig. Je kunt de verklaring op een later moment zelf weer digitaal intrekken.